Kako odabrati zavese za dnevnu sobu

Odabir zavese za dnevnu sobu je sve samo ne lak zadatak. Pored tog što nije lak, to je i veoma bitan zadatak jer, iako pričamo o tek jednom elementu celokupnog enterijera, on može da mu presudi, i sav vaš uložen trud pašće u vodu, ukoliko odaberete stilski ili koloritno pogrešno rešenje.

Zavese daju prostoru željeni ton dramatičnosti, čine ga opuštajućim, pozivajućim, formalnim, intimnim. Čine ga lepšim. Ukoliko, naravno, ne zabrljate.

U radnji ste, našli ste zavesu koja vam se dopada. Na korak ste od kupovine, i tada je pravi trenutak da uzmete u obzir nekoliko bitnih faktora. Razmotrite koliko su veliki vaši prozori, i da li se ona uklapa na baš taj prozor. Boje, mislite o bojama, u kombinaciji sa ostatkom nameštaja. Uklapate li ih, idete li na kontrast, ili o svemu tome niste ni razmišljali? A pre svega, morate znati šta želite od te zavese, osim da vam bude lepa. Da li će to biti obična ili rolo zavesa? Da li će njena funkcija u sobi biti da propušta ili blokira svetlost? Kada budete imali odgovore na sva ta pitanja, pogledajte ponovo u onu koju ste odabrali, sagledajte je kritički i onda, ukoliko zadovoljava kriterijume, pravac na kasu.  Ukoliko radite sa određnim budžetom, razmislite i o opciji da je sašijete sami. U toj varijanti, a i generalno, posebno obratite pažnju na materijal koji ste odabrali, i proverite, uzimanjem uzorka najbolje, koliko će dobro padati.

Bitni saveti

Enterijer dnevne sobe trebao bi da reflektuje ličnost njenog vlasnika, njegov karakter, ukus i stil. I to je najčešće i slučaj, hteli mi to da priznamo ili ne. Pored najvažnijih parametara, da dnevni boravak mora da izgleda udobno i poziva i vas i vaše goste da u njemu provedete vreme, on mora da izgleda podjednako dobro i danju i noću. Da biste to i postigli, nijedan detalj ne može biti zapostavljen, a pogotovo ne zavesa. Važno je promisliti o funkciji koju želite da ona ispunjava.

Treba li vam što više prirodne svetlosti, ili je intimnija atmosfera, i privatnost vaša ideja i izbor, ili su one tu samo kao dekorativni element?

Sledeće o čemu se misli je vrsta materijala. Ako je funkcija zavese samo da ulepša i upotpuni prostor, onda treba da birate materijale svetlih boja i upečatljivih dezena. Ako je pak ideja jednostavnost, birajte one  napravljene od prozirnih materijala, i iz palete neutralnih boja. Ako je ideja ekstravagantnost, pokušajte da se igrate sa jarkim bojama, ili kontrastima. Posebno su efektne kombinacije belih zidova i nameštaja, sa zavesama crne ili boje uglja. Ukoliko želite da skrenete pažnju na prozore u sobi, biraćete dezene jarkih boja i upečatljivog dezena, pruga na primer.

Pri tom, ako je dnevna soba ne baš impresivnih dimenzija, zaboravite na ovu varijantu – u njoj se neće ništa drugo videti, do vaše dekorativno rešenje na prozoru. Sirova svila je najefektnija ako dolazi iz palete neutralnih boja, i daće vašoj zavesi eleganciju, koju možete postići i drugim prozirnim materijalima. Njihov nedostatak je što vam ne pružaju dovoljno privatnosti, pa ih je često neophodno kombinovati sa neprozirnim materijalima ili roletnama.

Dramatične efekte pored upotrebe kontrasta, možete postići i odabirom materijala kao što je somot, ali i odabirom zavese od poda do plafona. Prostorija će izgledati viša nego što je, a zavese će izgledati obimno i impresivno. U toku dana možete ih vezivati konopcem, ili dekorativnim štipaljkama.

Naši prijatelji iz firme Lukić Rolet svojim širokim asortimanom nude najrazličitije modele zavesa, a na vam je da poslušate naše savete koje smo vam dali i izaberete pravu za vas i vaš dom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *