Kako odabrati pravi tepih za svoj dom

Uređenje stana ili kuće je nešto čemu treba posvetiti dosta pažnje. Prostor u kome živimo i u kome provodimo dosta vremena treba da opremimo tako da bude funkcionalan, a istovremeno i prijatan. Izborom nameštaja, zavesa, tepiha i drugih detalja stvorićemo ambijent i atmosferu koja nam odgovara i čini da želimo što više vremena da provedemo baš tu. Napravićemo svoju oazu za opuštanje i uživanje sa porodicom i prijateljima.

Značaj odgovarajućeg tepiha

Osim izbora nameštaja, koji je vrlo bitan i čemu se prilikom opremanja stana najviše posvećuje pažnja, izbor pravog tepiha ne bi trebalo zanemariti. Odgovarajući tepih daće  posebnu notu prijatnosti i topline našem domu, ali danas nije lako odlučiti se za pravi, jer je ponuda nikad veća – od oblika, veličina, boja, materijala od kojih su izrađeni… Ipak, treba razmisliti o tome kakvu atmosferu želimo da postignemo u svom domu, kakvu funkciju tepih treba da ima, estetsku ili neku drugu i još razne detalje moramo razmotriti, pa se onda odlučiti.

Oblik i veličina

Kada krenete u kupovinu tepiha, vrlo je bitno da znate dimenziju koja vam je potrebna. Pošto smo se odlučili za tepih, a ne itison, površina prostorije ne igra veliku ulogu u odabiru veličine tepiha. Potrebno je odrediti koliki deo poda želimo da prekrijemo. Neko želi manji, neko veći, zavisi kakav efekat hoće da postigne. Izbor oblika je, takođe, veliki: od okruglih, ovalnih, četvrtastih, pa do onih nepravilnog oblika.

Stil i boja

Pri odabiru tepiha treba razmisliti da li želimo da on bude diskretno uklopljen u naš enterijer ili da mu daje istaknut pečat. Ukoliko smo već odabrali nameštaj, najbolje je da on bude prilagođen njegovom stilu. Boja tepiha bi trebalo da se slaže sa bojom koja preovladava u prostoriji koju preuređujemo ako želimo diskretan efekat. U suprotnom, tepih sa jačim dezenom i više boja napraviće totalno drugačiju sliku. Za malo smelije kombinacije, odaberite tepih sa nekoliko upadljivih boja, sa raznim šarama i oblicima, kao i animal print, poslednjih godina popularan u svetu, a i kod nas.

Funkcionalnost

Jedna od najvažnijih stavki pri kupovini tepiha je njegova funkcionalnost. Izbor morate napraviti u zavisnosti od toga u koju prostoriju ga postavljate, da li će se po njemu dosta hodati, da li imate decu ili kućne ljubimce. Mala deca su sklona prosipanju hrane, te je u ovom slučaju bolje birati tepih koji se lako pere i suši, manjih dimenzija. Isto važi i ako imate kućne ljubimce, koji vole da se igraju i tako prljaju tepihe. Za toplinu i udobnost birajte kvalitetnije i deblje modele.

Cena

Koliko će neki tepih da košta zavisi od mnogo faktora, a to su njegove dimenzije, materijal od kog je izrađen, način izrade, ručni ili mašinski, i mnogi drugi. Stručnjaci za uređenje enterijera smatraju da za dobar tepih vredi dati i koji dinar više. Kvalitetno urađen tepih može da traje godinama i da se prenosi sa generacije na generaciju i tako stvori i sentimentalnu vrednost u jednoj porodici. Najkvalitetniji su ručno rađeni tepisi od prirodnih materijala, najviše vune. Njihova izrada može da traje mesecima, pa čak i do dve godine, ali je kvalitet i jedinstvenost nešto po čemu su prepoznatljivi.

Uživanje u svom domu

Najvažnije za svakog od nas je da opremi svoj dom onako kako želi, da se u njemu oseća prijatno, pa tako izbor tepiha, kao i nameštaja, treba da ima najpre naš pečat, bez obzira na trendove i cene. Najbolje je uklopiti svoj stil sa budžetom i uživati u svom novom domu.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *