Kako odabrati kvalitetnu klimatizaciju i ventilaciju za poslovne objekte

Kvalitet vazduha u poslovnim objektima mora zadovoljavati određene zahteve i standarde, pre svega u zatvorenim prostorijama industrijskih pogona, raznim radionicama, kancelarijama, ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično.

Radi očuvanja zdravlja i podrške u radu, sastav vazduha poslovnih sistema mora stvarati komforne uslove. 

Uticaj komfora na produktivnost u radu 

Preduzetnici su u obavezi da prilikom mukotrpnog rada svojih zaposlenika sa dobrom klimatizacijom i ventilacijom obezbede odgovarajuću mikroklimu, pogotovo tokom letnjih meseci. Temperatura koja je u radnoj prostoriji ugodna imaće bolje efekte na radne sposobnosti i raspoloženje zaposlenika. Prozračnost i blaga prohladnost tokom letnjih meseci stvoriće mnogo produktivniju atmosferu. Prilikom dotoka svežeg vazduha pažnja neće biti umanjena niti će se povećavati umor. Neadekvatan vazduh u prostoriji uticaće na nervni i kardiovaskularni sistem, a vremenom štetne materije iz ne prozračenog vazduha uticaće i na respiratorni sistem. Ukoliko je temperatura radne prostorije prilikom letnjih meseci visoka može se dogoditi pojava određenih nelagodnosti poput glavobolje, umanjene koncentracije, pospanosti i slično. Zatim, u određenim pogonima proizvodnje, prilikom rada na mašinama oslobađa se određena količina toplote i prašine u vazduhu. Radno osoblje na taj način neće imati zdravo okruženje niti produktivan rad. Čak i da je u pitanju kancelarija elitnog poslovnog objekta, naporan radni dan nikako se ne može provesti bez odgovarajućeg klimatizacijskog i ventilacijskog sistema.  

Šta se događa ukoliko su nehumani uslovi u delatnim objektima

Svakako, posetiocima delatnih objekata ne bi bilo prijatno i komforno da borave u nehumanim uslovima. Zamislite na primer kafić, restoran ili šoping centar koji tokom letnjih meseci nije prohladan ili koji tokom zime nije dovoljno zagrejan… Posetioci će sve manje i manje biti zainteresovani za boravak u takvom prostoru jer će prestiž objekta opasti. Salon lepote ili restoran koji nema dobru ventilaciju širiće neprijatne mirise kroz prostoriju. Ukoliko je guzva u prostoriji – udisanje određenih hemikalija, kulinarskih mirisa, a neretko i duvana moglo bi čak da izazove mučninu i glavobolju. Iz tih razloga, ljudima se mora obezbediti toplotna ravnoteža i dobra prozračenost prostorije. 

Klimatizacija i ventilacija ispunjavaju zdravstvene standarde

Klimatizacija i ventilacija ne samo da poslovne objekte čiste od prašine i regulišu koemficient vlage i toplote, već doprinose očuvanju zdravlja i smanjenju morbiditeta ukoliko se koriste pravilno. Profesionalna klimatizacija i ventilacija kontroliše temperaturni opseg od 15 do 33 stepena, zatim, smanjuje spoljnu buku i dotok štetnih zagađenja. Širok opseg modela klimatizacije i ventilacije, od malih do velikih uređaja uspešno će ispunjavati zdravstvene standarde i arhitektonske norme prema broju zaposlenika. Snaga ventilacije mora biti takva da se svakom čoveku obezbedi dovoljna količina vazduha, pogotovo u prostorijama u kojima je dozvoljeno pušenje. No, prilikom odabira uređaja klimatizacije i ventilacije treba obratiti pažnju da se odaberu sistemi potrebne snage i manjeg energetskog utroška kako bi odgovarali tehničkim osobenostima. Potrebna je dobra informisanost kako bi oprema mogla ohladiti vazduh u željenom ishodu. Takođe, veoma je bitno da uređaji klimatizacije i ventilacije budu pravilno montirani, i to na mesta gde protok vazduha neće biti usmeren direktno ni na jednog zaposlenika.

Kada uzmemo u obzir sve funkcije koje ovi klimatizacioni i ventilacioni sistemi imaju u poslovnim prostorijama ne možemo reći da se njihova kupovina ne isplati. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *