Kako odabrati igračke za decu uvek u okviru budžeta

Igranje – period odrastanja dece koji traje dugi niz godina, nekada do polaska u školu, a nekada i znatno duže. Maštovitost, kreativnost i velika zabava dopire iz malih srca uz mnogobrojne igračke. 

Koju igračku izabrati za dete određenog uzrasta? Koliko god složeno delovalo ovo pitanje, važno je poći od potreba i želja deteta, a ne roditelja i odraslih koji kupuju igračke za decu. Danas su dostupne različite vrste igračaka, kao što su: drvene, edukativne, interaktivne i mnoge druge, prilagođene svakom detetu.

Igračke za decu od 3 do 10 godina

Postoji veliki broj igračaka za decu na našem tržištu. One se biraju uglavnom prema mesecima i godinama uzrasta deteta. Ipak, postoje one koje su univerzalne za gotovo sve uzraste. To su na primer: lopta, knjige, kocke i slično. Cilj kupovine igračaka treba da bude u svakom uzrastu razvoj određenih veština i inteligencije kod dece. U najmanjem uzrastu to su motoričke i čulne veštine kroz opažanje. Kasnije, tokom treće godine to je istraživanje – uz igračke kao što su kocke, kućice sa otvorima, guralice i mnogo toga drugog. U kasnijem uzrastu u dečijoj igri dominiraju društvene i sportske igre, likovi iz crtaća i slično. 

Trickl ili bicikl

Ukoliko ste u mogućnosti da odvojite nešto više novca za igračke za decu onda su trickl ili bickl pravi poklon koji će deca sigurno volet. Tricikli za decu gotovo nikada ne izlazi iz mode, već decenijama spada u jednu od najprodavanijih igračaka. Tricikl je namenjn za decu nešto mladjeg uzrasta i koja još uvek nisu savladale veštinu vožnje na dva točka, dok su bicikli za nešto stariju decu. Bili kako bili ako se odlučite za jedno ili drugo posetite dečiju robnu kuću Leto jer tamo možete pronaći bukvalno sve za vaše mališane ili kupite preko njihovog sajta https://www.letoshop.rs/.

Drvene igračke za decu

Igračke koje su pogodne za više uzrasta jesu one izrađene od drveta. Najčešće se radi o kućicama, kockama, puzlama i lutkama. Kućice mogu da budu za lutke, slaganje kocki, sa otvorima za ubacivanje različitih oblika i slično, za razvoj motoričkih, funkcionalnih i opažajnih veština. Kocke, puzle i lutke mogu uticati na interakciju, edukaciju kroz sklapanje i rasklapanje delova. Vrlo su popularne, trajne i pogodne za čuvanje i održavanje. Imaju veliku ulogu u razvoju inteligencije kod dece.

Edukativne igračke za decu

Edukativne igračke za decu odgovarajuće su za manje dete, ali posebno za decu starijeg uzrasta. U ovu grupu spadaju igračke koje imaju određene mehanizme, daju mogućnost učenja slova, brojeva i drugih osnovnih edukativnih elemenata. Za manju decu to su uglavnom rasklopive igračke i lego kocke, kao i druge maštovite sitnice. Za starije uzraste, radi se o ozbiljnijim predmetima. Pre svega tu se ubrajaju računaljke, satovi, slagalice, slovarice, konstrukcijske igračke i slično. One omogućavaju aktivno učenje kroz igru, što je značajno i u školskom periodu. 

Guralice za decu

Igračke koje kombinuju edukaciju, interakciju i osnovnu igru jesu guralice. Imaju veliku ulogu u osamostaljivanju deteta u kretanju, šetanju i trčanju. Koriste se i kod kuće, ali i napolju. Guralice za decu izrađuju se od plastike, drveta, u kombinaciji sa gumom i drugim bezbednim materijalima. U ovu kategoriju spadaju kolica za lutke ili šoping, automobili i kamioni sa mehanizmom guralice, kao i klasične guralice u vidu štapa sa točkovima i određenim likom ili životinjom koja se pokretima ruke kotrlja na točkovima. 

Interaktivne igračke za decu

Dečija igra ne bi bila ista da nema interaktivnih igračaka. One su važne za komunikacijske i interakcijske veštine, razvoj želje i potrebe za pesmom, igrom i improvizacijom. Interaktivne igračke imaju muzičke elemente, mogućnost produkovanja zvukova, glasova i numera, oponašanja omiljenih likova iz crtanih filmova, beba, životinja i slično. Toliko su živopisne i ubedljive da danas postoje igračke od pliša, plastike ili gume koje pokreću ruke, noge, oči, a imaju i svetlosne efekte. Značaj interaktivnih igračaka je veliki, jer izazivaju obožavanje kod dece, razvijajući veliki broj njihovih veština. 

Igra je deo uspešnog odgajanja deteta, koju odlikuje razvoj veliki broj sposobnosti, veština i interesovanja. Svaka igračka treba da odslikava želje i potrebe samog deteta, i da u potpunosti ostvaruje pozitivno dejstvo na njegovo detinjstvo, odrastanje i razvoj intelektualnih veština i sposobnosti. Zato se i biraju prema uzrastu i potrebama deteta, što je ključ uspešne kupovine igračaka za decu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *