Kako nadoknaditi izgubljene zube

Osim što nije lepo na izgled, nedostatak zuba u vilici doprinosi i pojavi zdravstvenih problema. Poznato je da varenje hrane počinje još u ustima, gde se hrana žvakanjem sitni i tako usitnjena spušta u želudac. Ukoliko u vilicama nemamo dovoljan broj zuba, dolazi do toga da gutamo nedovoljno sažvakanu hranu, koja  ne može dobro da se razgradi i opterećuje sistem za varenje. Otežan govor, deformacija vilice, pomeranje postojećih zuba su još neke od posledica. Ovo su dovoljni razlozi da odmah po nastanku bilo kakvih problema sa zubima što pre posetimo stomatologa i rešimo postojeći i tako sprečimo mnoge druge potencijalne probleme.

Zubna protetika

Grana stomatologije koja se bavi problematikom nadomeštanja izvađenih zuba je zubna protetika. Ova oblast je poslednjih godina dosta napredovala i razvijala se, tako da danas pruža mnogo mogućnosti kada je u pitanju nadogradnja postojećih zuba, kao i izrada delimičnih i kompletnih proteza. Neke od češćih intervencija su izrada zubne krunice ili popularnije rečeno navlake za zub, postavljanje mostova ili parcijalne proteze ukoliko se radi o nedostatku jednog ili nekoliko zuba. Totalna proteza se radi ako pacijent pati od potpunog gubitka zuba i ona omogućava normalno funkcionisanje, što pospešuje celokupno zdravlje, kao i vraćanje samopouzdanja, zbog popravljanja fizičkog izgleda.

Zubne krunice

Jedna od najčešćih intervencija je ugradnja krunica. One mogu biti metalne i bezmetalne. Za izradu metalnih krunica se koriste određeni metali: hrom, molibden ili paladijum. Ono što je bitno naglasiti da one nisu kompletno izrađene od metala, nego im je samo jezgro metalno, a spoljni deo je keramički. Bezmetalne krunice se izrđuju od cirkonijuma, koji pripada grupi keramičkih materijala veoma velike čvrstoće. Krunice izrađene od ovog materijala su snažnije od metalokeramičkih.

Zašto birati bezmatalne krunice

Nekada su metalokeramičke bile jedine, ali u poslednjih nekoliko godina primat preuzimaju bezmetalne krunice. Brojne su prednosti. Veštački zubi sa keramičkim krunama imaju dosta prirodniji izgled u odnosu na metalne krunice. Moguće je postići da izgled  keramičkog zuba ne odaje utisak da je on veštački. Oni se ne provide, a zahvaljujući tome što je njihovo jezgro bele boje, tj. keramičko, moguće je postići i visoke estetske rezulate, ukoliko pacijent želi izrazito bele zube. Još jedna bitna prednost keramike je ta što ona ne izaziva nikakve alergijske reakcije, menjanje boje desni niti njihovo povlačenje. Kod njihove primene nije potrebno ukloniti veliku količinu zubne supstance, što doprinosi biokompatibilnosti.

Navikavanje na nove zube

Upravo zbog očuvanosti veće količine zubne supstance, proces privikavanja na nove zube traje dosta kraće kod bezmetalnih krunica. Mnogi pacijenti već za par dana prihvate proteze kao da su to njihovi prirodni zubi u funkcionalnom, ali i u estetskom smislu. U metalokeramčkim zubnim krunicama metal može dovesti do pojave alergijske reakcije, kao i iritacije mekog tkiva. Ponekad dovode i do povlačenja desni.

Bezmetalne ili metalne

Pacijenti se sami odlučuju za vrstu krunica koju će nositi. Metalokeramičke su još  uvek više u upotrebi zbog toga što su povoljnije, bez obzira na sve prednosti bezmetalnih veštačkih zuba. Međutim, kod izrade prednjih zuba, sve je veća prednost keramike, pa su tako neretki slučajevi da se koristi kombinacija obe vrste krunica, prednje keramičke, a zubi koji su manje vidljivi i dublje su u usnoj duplji rade se od metalokeramike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *