Kako maksimalno iskoristiti prostor u kupatilu

Kupatilo bi se moglo smatrati jednom od najvažnijih prostorija u svakom domu, bez koje teško da možemo zamisliti svakodnevni život. Bez televizora, trpezarijskog stola, ormara i polica još nekako i možemo, ali bez tuša i lavaboa, teško.

Da biste prostor u kome provodite početak i kraj svakog dana učinili estetski prijatnim i funkcionalnim, trebalo bi, bez obzira na kvadraturu ove prostorije, da iskoristite svaki pedalj ove prostorije, kako ne biste gomilali peškire i sredstva za ličnu i kućnu higijenu u drugim delovima stana. To se postiže možda i lakše nego što ste mislili.

Zidovi

Bez bozira na veličinu kupatila, zidovi mogu postati Vaš glavni saveznik kada je štednja prostora u pitanju. Pored ogledala čije je prisustvo podrazumevano, i čija veličina zavisi od mogućnosti koje Vam ova prostorija daje, postavljanje zidne police – ili više njih – značajno može uštedeti mesto za odlaganje peškira, na primer. Policu postavite bliže plafonu i tako iskoristite prostor iznad vodokotlića, koji najčešće ostavljamo nepopunjenim. Policu možete zatvoriti ili na nju postaviti peškire u pletenim korpama, koje će tako postati i interesantan detalj enterijera.

Razmotrite i dodavanje više držača za peškire, pored onog za ruke, kako bi Vam oni uvek bili pri ruci.

Vrata

Vrata neretko predstavljaju potpuno neiskorišćen prostor u kupatilu, a mogu značajno uštedeti mesta za sve neophodne sitnice. Postavljanjem džepova na čiviluk vrata, sada možete dobro organizovati svu šminku, gumice za kosu, kreme, kupke i ostale potrepštine koje bi Vam u ostatku stana pravile bespotreban krš. Na vrata možete okačiti i bade – mantil ili mini – sušilo za donji veš i manje komade garderobe. Ona su pogodna i za postavljanje velikog ogledala, sa spoljašnje ili unutrašnje strane, ukoliko za isto nedostaje prostora u Vašem domu.

Kupatilski nameštaj

Oprema za kupatilo, koju čini kupatilski nameštaj, pored zidnih polica i visećih delova, proizvodi se i u formi manjih ormara ili polica, te treba razmisliti o njegovom postavljanju, bez obzira na veličinu kupatila. Pored toga što će Vam značajno čuvati prostor za odlaganje sitnica, kupatilski nameštaj je i izuzetan estetski detalj ove prostorije. Razmotrite zatvaranje lavaboa u ormar i iskoristite prostor ispod njega za odlaganje prljave garderobe ili sredstava za kućnu higijenu. Kupatilski nameštaj možete, u formi police, postaviti i iznad veš – mašine, sve do plafona, pa ćete imati dovoljno prostora za smeštanje svih potrebnih stvari, što je veoma praktično ukoliko je i kvadratura čitavog stana manja. Uvek je bolje da Vam kozmetika, šminka i ostala sredstva za higijenu ne budu pored izvora toplote, kao što je to slučaj sa njihovim postavljanjem na veš – mašinu.

Funkcionalnost detalja

Svi detalji u kupatilu trebalo bi da odgovaraju nekoj od praktičnih namena, kako bi svaki centimetar prostora bio u potpunosti iskorišćen. Stoga u kupatilu nemojte čuvati predmete koji ne odgovaraju svojoj nameni ili su se oštetili, poput veš – korpe kojoj je pokvaren mehanizam za otvaranje poklopca ili stari ormarić čija se vrata zaglavljuju. Uvek je bolje nabaviti novu korpu ili napraviti otvorenu policu od ormara, nego ostavljati ovaj prostor nepopunjenim. Isto važi i za kabaste stvari koje neretko držimo u kupatilu. Velike vreće praška za veš sigurno su jeftinije, ali u odgovarajući plastični dozer za prašak možete sipati potrebnu količinu, dok ćete rezerve držati u ostavi. Isto važi i za omekšivač koji, sipan u dizajniranu flašicu, možete čuvati na ivici kade ili kao detalj kupatilske police.

Isto tako se preporučuje da, ako za to postoje uslovi, u kupatilu bude ugrađena PVC stolarija, odnosno prozor, zbog svoje praktičnosti ali i zbog toga što se savršeno uklapa u svaki enterijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *