laboratorija

Kako proveriti zdravstveno stanje bez skupih pregleda

Mnogi ljudi se zapuštaju svoje zdravlje zbog nedostatka vremena, zato što ne osluškuju svoje telo ali najviše zbog nedostatka novca. Da bi se podvrgli kompletnom pregledu zdravstvenog stanja u nekoj privatnoj klimici, potrebno je izdvojiti pozamašnu sumu novca koja se kreće oko dve trećine prosečne plate građana Srbije. Na to dodajte i dalje analize koje se dodatno plaćaju, tako da pregled zdravstvenog stanja ne može priuštiti svako.

Sigurno ste pomislili a šta je sa državnim bolnicama? Ove ustanove retko vrše preventivne preglede, što zbog velikog broja hitnih pacijenata što zbog nedovoljne motivisanosti lekara. Na[ predlog da jeftino a dosta precizno proverite zdravstveno stanje je analizom krvi u laboratoriji.

Medicinske laboratorije služe kako bi uz pomoć različitih metoda otkrile većinu bolesti, koje se pokazuju na nivou krvne slike, urine, hormona i drugih analitičnih komponenti.

Danas se u laboratorijama nakon datog uzorka, rezultati mogu očekivati već istog dana, eventualno malo duže, u zavisnosti od metode uzimanja uzorka. Tako se uglavnom analize krvne slike ili urina mogu dobiti već istog dana. Nakon što vam lekar prepiše uput za vađenje krvi u laoratoriji radi  pregleda rezultata krvne slike, dolazite u laboratoriju, gde će vas zaposleni primiti, po potrebi uzeti anamnezu i smestiti u udobnu stolicu odakle će vam izvaditi krv.

Postupak vađenja krvi u laboratoriji

Vađenje krvi je kratak proces koji traje svega pola minuta do minut u zavisnosti od količine uzete krvi koja će se dalje analizirati. Nakon toga potrebno je da još malo odsedite i odmorite, a zatim polako ustanete i nastavite sa svojim dnevnim aktivnostima. Većini pacijentata savetuje se da okrenu glavu pri vađenju krvi, kako im se ne bi stvarali mučnina, gađenje ili nesvestica. Ukoliko do toga dođe, potrebno je odmoriti, ili leći u vodoravan položaj, kako bi krv ubrzano došla do mozga.

Pre vađenja krvi, neophodno je preskočiti doručak, uzimanje kafe i cigareta, dok je uzimanje vode dozvoljeno. Nakon što je uzorak uzet, rezultati krvne slike očekuju se istog ili narednog dana u zavisnosti od laboratorije ili trenutno raspoloživog vremena. Naravno da ukoliko vam je potrebno da rezultati budu gotovi istog dana, možete zatražiti da se vaša krvna slika analizira istog dana zbog hitnosti.

Nakon vađenja krvi, poželjno je uzimati tečnost kako bi se izgubljena vratila. Isto tako, ukoliko ste se odmah nakon vađenja osećali loše, imali mučninu ili nesvesticu, možete pojesti malu količinu šećera, pa iz tog razloga za svaki slučaj uvek imajte kod sebe bombonu ili manju čokoladicu.

Prvi pokazatelj bolesti kroz analizu krvi

Kada rezultati vaše krve slike u laboratoriju budu gotovi, dužni ste da ih preuzmete i odnesete svom lekaru na tumačenje, kako bi na osnovu njih po potrebi dao odgovarajuću terapiju, odnosno uvideo problem ili nastanak bolesti. U većini slučaejva, rezultati krvne slike iz laboratorije mogu biti prvi pokazatelj da nešto nije u redu, stoga se kod određene populacije krvna slika radi češće nego kod ostalih. U tu populaciju prvenntveno spadaju stare osobe, trudnice, ili osobe koje već imaju tegobe sa određenim bolestima, te im u ovom slučaju analiza krvi može ukazati na određene nedostatke ili prednosti terapije i načina života koji vode.

Isto tako, trudnice se redovno šalju na analizu krvne slike kako bi se na vreme uočili mogući nedostaci gvožđa i određenih vitamina koji su od važnosti za razvoj bebe.

Analiza krvne slike često se radi i za određivanje vrednosti šećera, pa se pored uobičajene analize, kroz proces vađenja krvi mogu raditi i OGGT, odnosno test opterećenja glukozom, koji je neopohdno izvršiti ukoliko lekar sumnja na tzv. insulinsku rezistenciju koja se može pojaviti bez simptoma i u trudnoći.
Starije osobe redovno bi trebalo da kontrolišu krvnu sliku u laboratoriji, kako bi u potpunosti bile sigurne da je njihovo zdravlje potpuno u redu.

U svakom slučaju, kao što smo naveli, anlizom krvne slike mogu se na vreme uočiti kako manje tako i veće bolesti, koje ukoliko se tretiraju na vreme mogu biti bezopasne. Stoga, ukoliko do sada niste, kreniste sa zdravim životom, budite odgovorni za vašu zdravstvenu higijenu i redovno se kontrolišite kako bi uvek bili sigurni, zdravi i srećni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *