Kako da samostalno postavite parket na pravilan način?

Kućne majstorije mogu da budu veoma zanimljive, baš iz razloga kada znate da radite nešto za sebe i zato što znate da ćete ubrzo i videti rezultat sopstvenog rada. Kada radimo nešto za sebe ili svoj dom, onda tome posvećujemo značajnu pažnju. Apsolutno svaka greška će se nama obiti o glavu ili našim ukućanima.

Neke stvari u domu je prilično lako zameniti i postaviti i u svakom slučaju treba da znate neke stvari. One malo komplikovanije treba prepustiti stručnjacima za prodaju i ugradnju parketa, a naša preporuka u tom slučaju je firma Floor Experts.

Postavljanje parketa jedan je od verovatno najzanimljivijih kućnih radova. Kod postavljanja parketa treba biti oprezan:

Pre svega, proverite podlogu

Pre nego što krenete sa postavljanjem parketa, morate da proverite u kakvom je stanju podloga. Ona mora biti perfektna. Pod time se podrazumeva njena nivelisanost, odnosno ona mora da bude apsolutno ravna i iste visine u svakom ćošu i svakom delu. Tačnije, ne sme da ima izbočine i neravnine. Zatim, podloga mora da bude suva. Obavezno vodite računa o ovoj stavci. Ukoliko postavite parket na vlažnu podlogu, rizikujete da sebi kasnije napravite mnogo veće probleme. Ukoliko primetite da vaša podloga nije ravna, onda treba da je izravnate i to koristeći različite materijale. Ukoliko ipak niste većti kada je o ovoj oblasti reč, onda treba ipak da pozovete nekog ko će vam taj problem rešiti najbrže moguće.

Drugi korak – Mazanje lepka na podlogu i postavljanje parketa

Pre nego što krenete sa postavljanjem parketa, potrebno je da nanesete lepak na podlogu. Ukoliko prvi put radite to vam se može učiniti malo težim, zato morate da budete veoma pažljivi i precizni. Ne smete nanositi ni previše ni premalo lepka, morate da nađete određenu meru. I naravno da ne treba ceo pod da prelepite, već idete korak po korak.  To znači prvo nanesete na jednu manju površinu lepak, zatim krenete da ređate delove parketa i tako sve redom. Ovo sve deluje vrlo jednostavno, jer se sam proces postavljanja parketa sastoji od bukvalno tri dela. Kao što je već rečeno to je čišćenje i pripremanje podloge, prekrivanje podloge lepkom i postavljanje parketa.

Treći korak – Provera

Kada dođete do kraja jednog reda, morate osigurati da je parket dobro pričvršćen, odnosno da može još malo da se pomeri u jednu ili drugu stranu. Između dasaka parketa ne sme da bude prostora, a kako bi oni bili jedna do druge onda morate da koristite alate kojima ćete proveriti da li je sve u redu. Takođe, na izgled sve treba da deluje savršeno. Ukoliko vam je nešto na izgled neravno ili krivo, onda je to znak da ste nešto pogrešili.

Dodatni koraci – Prilagođavanje parketa određenim delovima nameštaja

Ukoliko na primer imate radijatore u stanu ili neke specifične elemente, kao što su ugaone garniture, onda parket morate da prilagodite tim stvarima. To znači da bi trebalo da isečete parket. Postoje i kalupi kako na najbolji mogući način možete da isečete parket, a da ne oštetite ostatak. Ove delove ne treba ostavljati za sam kraj ili ih raditi na početku. Treba ih postavljati onda kada dođu na red. Naravno da je potrebno pre toga da pripremite sve to. I naravno da je najvažnije od svega da izaberete odgovarajući parket, kako biste mogli na ovaj način da ga prilagođavate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *