Kada se događa da telo odbaci zubni implant?

Prilikom svake operacija, u toku i nakon nje, moguće su određene komplikacije i određene nuspojave. To ne treba da vas plaši, jer uglavnom se nakon svake operacije i hiruške intervencije javljaju određeni bolovi, u zavisnosi od toga koji deo tela je bio predmet operacija, osećaj umora, nadutosi, određene modrice, blagi podlivi, zatim blaga temperatura i slično.

Isti je slučaj i kod zubnih implanata. Moguće su komplikacije, ali to se gotovo nikada ne dešava. Stomatolozi su se prilično usavršili kada je ovaj zahvat u pitanju, da se može reći da za njih to predstavlja jednu vrstu rutine. Ipak, postoje one osobe kod kojih je šansa da im telo odbaci implante veća nego kod drugih.

Kada vam je oslabljen imuni sistem

Kada imunitet padne, telo klone, slabi i ne može normalno da funkcioniše. Tada ste skloni mnogim bolestima, muče vas mnoge tegobe i sve dok ne povratite imunitet bićete vrlo slabašni. Ukoliko i inače imate problema sa imunitetom, onda bi bar pred ugradnju zubnih implanata da se pobrinete da taj problem rešite. Vrlo su veće verovatnoće da će vaše telo odbaciti zubni implant ukoliko vam je prilično oslabljen imunitet. Međutim, ovo se dešava zaista u malom broju slučajeva, tako da ne morate preterano da se opterećujete. Ipak, treba raditi na tome da svoj imunitet dovedete u red, zbog svog celokupnog zdravlja.

Ukoliko ste pušač

Telo odbacuje zubne implante češće ukoliko su u pitanju pušači. Osteljivost naše kože, koju izazivaju cigarete i realno oštećenje usne duplje mogu prouzrokovati da se u nekim slučajevima javi i odbacivanje zubnih implanata. Međutim, procedura i zahvat sve više napreduju, tako da je veliki broj onih pušača koji ugrađuju zubne implante, ali kojima se ne dešavaju ove neželjene pojave. Ipak treba imati u vidu da su veće šanse da kod pušača dođe do komplikacije, nego kod onih koji ne konzumiraju cigarete.

Ukoliko koristite specijalne terapije

Ako koristite specijalne terapije, pijete određene lekove redovno i bolujete od neke bolesti, veće su šanse da vaše telo odbaci zubni implant. U slučajevima da primate posebne terapije ili pijete posebne lekove, morate to da naznačite lekaru. Morate mu naznačiti i da li ste bolovali od neke teže bolesti i slično. Zubaru veoma znače sve te informacije, jer u zavisnosti od toga on će znati šta da preduzme ako u toku operacije ne bude sve išlo kako treba i znaće kakvu terapiju da vam prepiše nakon hiruškog zahvata ugradnje zubnih implanata. Kada koristite lekove ili bolujete od neke bolesti takođe može da vam bude oslabljen imunitet, što opet povaćava šansu da se dogode komplikacije i nuspojave.

Kada ne održavate pravilnu oralnu higijenu

Higijenu vaših zuba morate redovno održavati i pre i nakon ugradnje zubnih implanata. Voditi računa o svom zdravlju, a u ovom slučaju o oralnoj higijeni je vrlo važno u našem životu. Koliko se mi trudimo da očuvamo naše zube, toliko će nam i služiti. Problemi uvek nastaju kada zapustimo neki deo svog tela. Tako ne treba da budete površni kada je oralna higijena u pitanju, a posebno ne nakon ugradnje zubnih implanata. Vrlo je jasna situacija zašto se može desiti da ispadne implant. To se dešava onda kada se između vaših zuba skuplja hrana, upada u one „džepčiće“ i vi ne primetite. Ova hrana, zarobljena između naših zuba, kreće polako da stvara infekciju, zatim upalu desni, zatim može da postane toliko ozbiljno da ošteti zubnu kost i implant automatski ispada. Zato, posle svakog jela, čišćenje koncem ili čačkalicom.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *