Kada je pametno kupiti okrugli tepih?

Ukrašavanje doma je uvek veoma interesantan (ali takođe moze biti i turoban) trenutak u našim životima. 

To je ujedno i velika šansa da se zanesete i ne shvatite da ste ušli u nepoznatu teritoriju. Možda će se to desiti kada birate tapete ili boju u koju želite da okrečite sobu, ili pak kad poželite da postavite velelepan luster.

Kod nekih od nas taj problem se javi kada dođe trenutak da izaberemo pravi tepih za naše prostorije. U ovom tekstu bavićemo se okruglim tepisima i pokušati da otkrijemo kada je pametno izabrati baš ovakav tepih.

Za neke prostorije je definitivno bolji okrugli tepih dok u nekim sobama četvrtasti tepisi uspevaju da povežu sve elemente bez imalo muke. Evo kada je, po našem mišljenju, dobro kupiti okrugli tepih i kako ga je najbolje postaviti.

Kada želite da naglasite zakrivljene elemente u arhitekturi

Zakrivljeni elementi u arhitekturi u sobi su uglavnom veoma jedinstevni, te morate da prihvatite neočekivanu kombinaciju toga i okruglog tepiha. Ovo će doista ulepšati osećaj sobe i povezati je sa ostalim elementima. Ako imate ovalni deo sobe na kojem se nalazi prozor, okrugli tepih će omogućiti taj deo sobe da odiše posebnom energijom. Posebno možete povećati taj učinak ako to uparite sa okruglim stočićem.

Kada treba istaći neki okrugli element u enetijeru

Ako imate neki okrugli elemenat nameštaja poput okruglog lustera ili upečatljivi dekorativni predmet poput ogledala, postavljanje okruglog tepiha u sobu će istinski pojačati dojam koji taj predmet pruža. Uz to možete dodati i okrugli sto i tepih će upotpuniti dojam da je to sam centar sobe. Bitno je pomenuti da, naravno, morate postaviti okrugli tepih ispod okruglog stola kako bi taj osećaj bio potpun.

Kada želite da izdvojite jedan deo prostorije

Ako je vaša soba dovoljno velika, ili ste uredili nameštaj da je moguće da se napravi izdvojen deo poput kutka za čitanje, okrugli tepih svakako može naglasiti taj prostor. Moraćete, doduše, da postavite sve da svaki deo nameštaja dodiruje tepih u nekoj meri. Ovo će dati tom prostoru dodatnu lepotu izgleda i takođe ga definisati kao pravi mali izdvojeni kutak.

Kada je potrebno prekriti i skrenuti pažnju sa itisona, linoleuma…

Ako imate itison koji pokriva celu sobu od zida do zida, logično je da poželite da imate jedan deo sobe koji je naglašen. Ovako možete da napravite neku neočekivanu kombinaciju koja će dosta uticati na „vajb“ sobe i takođe učiniti sobu prekrivenu dosadnim itisonom mnogo zanimljivijom. Da još više pojačate efekat okruglog tepiha, mozete ga postaviti ispod dela nameštaja koji želite da naglasite.

Kada želite da učinite da mala prostorija deluje veće

Ovaj trik često koriste dizajneri enterijera kada žele mali prostor učiniti većim. Oblina okruglog tepiha navodi oko da ne obraća pažnju na veličinu sobe već da se fokusira na način na koji je ispunjena nameštajem. A to je baš efekat koji želite da postignete jer okrugli tepih čini da taj nameštaj deluje više raspoređeno nego što biste učinili to sa četvrtastim tepihom ili itisonom.

Takođe još jedna stvar na koju možete obratiti pažnju kada uređujete manji prostor, jeste to da je pametno izabrati nameštaj veće dužine, ali manje širine gledajući iz profila i postaviti tako da minimalno dodiruje tepih.

Izvor: Beomoda Beograd

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *