Izbor stomatološke ordinacije i kako da predupredite odlazak zubaru

Ukoliko nemate svog redovnog zubara, postavlja se pitanja kako je najbolje načiniti izbor stomatološke ordinacije i gde obavljati sve intervencije. Takođe, veoma je važno znati i kako se sve predupređuje odlazak zubaru, odnosno o čemu se posebno mora voditi računa kada je zdravlje zuba u pitanju.

Kako najbolje napraviti izbor stomatološke ordinacije

Pri izboru privatne stomatološke ordinacije, uvek se vodi računa o cenama, odnosno o tome da li je neka ordinacija ipak previše skupa. Imajte na umu da je važan odnos cene i kvaliteta, te da ćete ponekad možda morati više da platite, ali ćete zauzvrat dobiti vrhunsku uslugu i svu pažnju stručnjaka.

Takođe, izbor stomatološke ordinacije zavisiće svakako od preporuka najbližih, ali se mahom savetuje da onda, kada se neodlučni, na internetu proverite napravite makar uži izbor. Pravi profesionalci odgovoriće vam na sva pitanja, te se nemojte ustručavati da pozovete i pitate sve što vas zanima – tako ćete se, ujedno, rešiti i za onu najbolju za sebe. Raspitajte se i o uskoj specijalizovanosti za posebne grane stomatologije. Tako su neke stomatološke ordinacije poznate po ugradnji bezmetalnih krunica, druge po fasetama, trećima je specijalnost implantologija. Zubni implanti i fiksne proteze su usluge kod kojih pacijenti traže najviše dodatnih informacija.

O čemu treba posebno voditi računa

Kada je u pitanju estetska stomatologija, apeluje se na sve one kojima je u planu beljenje zuba ili ugradnja cirkona da to redovno rade u prostorijama stomatološke ordinacije. Iako se ovo može činiti kao suvišan savet, neretko se dešava da niska cena i reklame privuku klijente u kozmetičke ili salone za ulepšavanje.

Ukoliko istima date prednost u odnosu na stomatološke ordinacije, možete dovesti u rizik kako zdravlje svojih zuba, tako i organizma u celini. Takvi prostori nisu opremljeni potrebnim sredstvima i aparaturom, a neretko se dešava i da u njima rade nestručne osobe. Stoga, prilikom ovakvih odluka treba biti na oprezu, i obavezno se u slučaju istih rešiti za stomatološke ordinacije.

Kako održavati higijenu zuba

Svakako, za što ređe probleme sa zubima i što ređe posete stomatološke ordinacije potrebno je redovno održavati higijenu zuba. U današnjem užurbanom vremenu, neretko se dešava da isto nije baš lako sprovesti.

Ipak, zubari skređu pažnju da zube svakako morate stići da operete ujutru i uveče, koristeći pastu i četkicu koje vam odgovaraju. Takođe, konac za zube ili interdentalnu četkicu obavezno morate koristiti, kako sva hrana zaostala među zubima ne bi dovela do karijesa ili problema sa desnima.

Iako se ranije smatrala samo marketinškim trikom, tečnost za ispiranje usta je veoma korisna i potrebna, smatraju stomatološke ordinacije, upravo zato što se uz nju izbacuju sve bakterije iz usne duplje.

Koja hrana je dobra za zube

Svima je poznata štetnost slatkiša, gaziranih napitaka, kafe, crnog vina i pušenja za zube, njihovo zdravlje i boju.

Međutim, postoji hrana koja je posebno dobra za zube. Tu je najpre crveno voće, a zatim jabuke, čije voćne kiseline posebno pogoduju usnoj duplji. Svakako, i posle njihove konzumacije potrebno je prati zube ili koristiti žvake bez šećera.

Sva hrana bogata vitaminom D takođe je dobra za zdravlje zuba, a kako posebno pogodni „čistači“ usne duplje navode se celer i šargarepa, kojima bi bilo dobro zameniti sve veštačke grickalice, dok se među napicima izdvaja čista negazirana ili voda sa limunom (svakako, nezaslađena).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *