Idealni tepisi za dečiju sobu

Dečiji tepisi ne treba da predstavljaju samo ukras za sobu, već su mnogo više: oni predstavljaju i mesto za igru, skakanje i valjanje. Pored toga, tepihe za dečiju sobu treba birati prema senzibilitetu deteta. Odnosno, ne postoji model tepiha koji će se svideti svakom detetu. Takođe, ne vodite se pravilom da su plavi tepisi za dečake, a roze za devojčice, jer danas možete kupiti tepihe najrazličitijih boja i dezena.

Prilikom odabira tepiha imajte na umu uzrast deteta

Deca imaju različite faza razvoja. Samim tim, ona se tokom vremena menjaju, pa samim tim menjaju  interesovanja. Zbog toga bi trebalo da preuređujete njihovu sobu kako rastu. Ukoliko nemate dovoljno finansijskih sredstava za potpuno renoviranje sobe, možete zameniti neke detalje koje će osvežiti prostor. Jedan od tih detalja su i tepisi, pa njihove dezene možete birati u skladu sa uzrastom deteta.

Tako, za decu koja su u fazi puzenja, birajte tepihe sa puno detalja koji će ih podsticati na kretanje, ali i razvijati kreativnost. Danas ima ogroman broj modela koji su namenjeni za decu koja su tek počela da upoznaju svet i zato posvetite dovoljno vremena za biranje. Pošto većina dece u ovom periodu stavlja u usta sve što stigne, bilo bi dobro da izaberete tanji tepih koji nije čupav. Ovakvi tepisi su jednostavni za održavanje, a i omogućavaju nesmetano puzenje.

Nešto starija deca su zahtevnija u svakom smislu i zato je potrebno naći tepih koji će im se svideti. Jer, i u ovoj fazi deca puno vremena provode na podu, pa im ne uskraćujte tepih koji će im pružiti mekoću i toplotu. I za decu u ovom periodu preporučujemo šarene tepihe sa različitim detaljima. Naravno, treba gledati da se uklopi u ostatak enterijera kako bi se dete u svojoj sobi osećalo najprijatnije.

Kada krenu u školu, tu se javljaju novi zahtevi: većina devojčica su princeze, a dečaci fudbaleri, ili piloti. Samim tim, to zahteva novo preuređenje sobe. U ovom periodu bi već trebalo da i oni budu uključeni u dekoraciju svoje sobe, pa i u izbor novog tepiha. I zato ih nemojte sputavati da izraze svoje želje i prohteve.

Oblik i veličina tepiha

Kao što znate, na tržištu postoji veliki izbor veličina i oblika tepiha. Međutim postavlja se pitanje kako izabrati pravu veličinu? Na to pitanje ne postoji jedan odgovor, jer to koju veličinu odabrati ponovo zavisi od uzrasta deteta.

Za decu koja su u periodu puzenja se preporučuje što veći tepih, jer njima je pod najzanimljivija stvar u ovoj fazi i zato gledajte da on bude što više pokriven tepihom. Tako ćete biti sigurni da je Vaše dete na mekanoj i toploj podlozi. Kako deca rastu, tako možete i kupovati manje tepihe. Međutim, neko pravilo je da se tepih nalazi ispred kreveta (tako da kada ustane, dete može da stane na tepih, a ne direktno na pod) i ispod stola (da se ne bi stopalima oslanjalo na hladniji pod).

Što se tiče veličine, tu se prepustite Vašem izboru. Jednostavno, zamislite kako bi svi oblici izgledali u dečijoj sobi, pa se na osnovu toga odlučite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *