Garnitura za sedenje – kako odabrati pravu

Kada kažemo dnevni boravak, većina nas pomisli na odmor i uživanje sa porodicom i prijateljima posle napornog radnog dana. Omiljena je i najprometnija prostorija u kući, gde se odvija najviše aktivnosti. Ono što čini centralni deo ovog prostora je garnitura za sedenje i ona bi trebalo da bude odabrana sa posebnom pažnjom, kako bi bila vaša garnitura za uživanje.

Ponuda nameštaja, pa i garnitura nikad nije bila veća, pa tako ni izbor nikad nije bio teži. Međutim, kako biste došli do one prave, suzite izbor, napravite selekciju. Najpre, odredite koji tip garniture najviše odgovara prostoriji u koju hoćete da je smestite, a zatim izaberite i boju koju želite, materijal, a tu su i finansijska sredstva koja možete da izdvojite za kupovinu.

Lepo i funkcionalno

Kada kupujemo nameštaj, bilo koji komad da je u pitanju, trebalo bi da izgleda lepo, ali i da bude funkcionalan. Kod kupovine garniture potrebno je obratiti pažnju na njenu veličinu. Ukoliko imate sreće da je vaš dnevni boravak prostran, izbor je lakši, jer u tom slučaju možete da izaberete i garnituru većih dimenzija. U manjim stanovima garniture za sedenje često služe i za spavanje, te je potrebno voditi računa i o mogućnosti pretvaranja iste u ležaj. U ovom slučaju je veoma bitno da mehanizam za razvlačenje bude kvalitetan, kao i da poseduje prostor za odlaganje posteljine. Ono što svakako prvo pada u oči je dizajn. Bilo da je u pitanju moderan ili neki drugi stil, bitno je da se uklapa sa vašim ostalim nameštajem.

Dvosed, trosed, ugaona garnitura…

Da li ćemo se odlučiti za dvosed sa jednom ili dve fotelje, trosed ili ugaonu garnituru, zavisi od naše želje i prostora kojim raspolažemo. Previše glomazan nameštaj može da proguta  prostor, a manji komadi ostavljaju utisak praznine. Jedna od prednosti ugaone garniture je i ta što se one mogu kombinovati dodavnjem delova. Uvek možete kupiti još jednu fotelju da uoptpunite prostor ukoliko ga imate previše.

Materijali

Materijal od koga je izrađena garnitura je jako bitan. Trebalo bi birati jače i kvalitetnije tkanine, jer je to deo nameštaja koji se koristi svakodnevno. Osim što može da se deformiše, bitno je da je lak za održavanje. Često se dogodi da se nešto prospe po njemu, a ukoliko imate malu decu, mogućnost prljanja je još veća. Dakle, mislite i o održavanju vaše garniture. Najbolje rešenje je eko koža. Vrlo je popularna, jer je lako obrisati nečistoću sa nje, a nije ni skupa. Mikrofiberske su, takođe, jeftinije, dok su najskuplje one izrađene od prirodne kože.

Gde kupiti

Saloni nameštaja su idealni za obilazak i kupovinu garnitura. Ima ih puno, a najbolje bi bilo sve posetiti. Ukoliko nemate vremena za obilazak prodavnica, jednostavno potražite svoju garnituru na internetu. Sve velike, a i mnoge manje trgovine, imaju svoje prezentacije na globalnoj mreži, tako da vrlo lako i brzo možete suziti izbor, a zatim se zaputiti u neku od radnji da pogledate uživo kako ugaona garnitura izgleda.

Uživajte

Kada ste napokon odabrali  svoju savršenu garnituru za sedenje i opremili svoj kutak za opuštanje, ostaje samo da se udobno smestite i uživate u odmoru uz omiljeni tv program, kafu ili sa prijateljima u ćaskanju i druženju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *