racuni-digitron-sveska

Evo kako smanjiti mesečne račune i uštedeti novac

Više novca je nešto što gotovo svaka osoba želi. Kako biste imali više novca, možete više da radite, a jedan od načina je svakako da više štedite. Štednja je širok pojam, ali evo načina da bez ispaštanja i odricanja smanjite mesečne račune.

Smanjite račune za struju

Računi za struju su među najvećim mesečnim izdacima za većinu domaćinstava. Dok svi ne budemo koristil sunčevu energiju dobijenu preku široko pristupačnih solarnih panela, zavisićemo od klasične potrošnje struje dobijene preko mreže.

Do tada, evo nekoliko saveta za smanjenje računa za struju.

Zamenite sijalice

Ako i dalje korisite obične sijalice u svom domu, vreme je za promenu! Nabavite štedljive sijalice, ili još bolje, LED sijalice. Ove sijalice su skoro četiri puta energetski efikasnije od običnih sijalica, a njihov rok trajanja je mnogo duži.

Kada poredite sijalice, nemojte da ih poredite na osnovu količine vati (Watt), već gledajte Lumene. Lumeni pokazuju tačnu jačinu svetlosti koju sijalica emituje.

Sijalice u proseku rade 4 sata dnevno, a cena za kilovat čas je u proseku 8 dinara. Zamena sijalice od 60 vati sa LED sijalicama vam na mesečnom nivou može doneti znatne procentualne uštede. Ovakve sijalice su svakako skuplje, ali se tokom svog radnog veka višestruko isplate.

Ugasite suvišne uređaje

Sigurno imate neke električne uređaje po kući koji su uključeni ceo dan, ali ih skoro uopšte ne koristite. Većina uređaja u svakom trenutku vuče neku količinu struje, tzv. fantomski napon. Postoji alat kojim možete proveriti da li uređaj vuče struju ili ne. Iznos jeste mali, ali kada saberete sve uređaje koje ne koristite, nije zanemarljiv.

Isključite iz struje sve uređaje koje ne koristite često ili koristite produžne kablove sa dugmetom koje kontroliše protok struje.

Ugradite izolaciju u svom domu

Ova stavka je svakako najviše troškovno intenzivna, ali su zato i uštede najveće. Stanogradnja je znatno napredovala, razvijene su nove metode izolacije objekata koje efektivno smanjuju troškove grejanja zimi i hlađenja leti.

Ova dugoročna investicija će vam smanjiti troškove grejanja za skoro polovinu, a u zavisnosti od kvadrature i energenata koji koristite za grejanje zavisiće i period povraćaja investicije. Obično prođe 10 godina pre nego što se izolacija isplati sama od sebe, pa je i izbor izolacije, ili često građevinskog partnera, prvi odlučujući korak!

Smanjite potrošnju bojlera

Računice su pokazale da je u većini domaćinstava najveći potrošač električne energije bojler. Dobra vest je da troškove koje bojler izaziva možete smanjiti na više načina. Budući da su u Srbiji cene za struju tokom noći jeftinije, prvi način je da bojler uključujete tokom noći. Ako bojler za 8 sati radi u proseku 3 sata, ušdetećete skoro troduplo na trošku struje.

Drugi način je da smanjite temperaturu vode koja se dostiže u samom bojleru. Da li vam zaista treba vrela voda u svakom trenutku? Sigurno se ne kupate koristeći najjače podešavanje temperature vode, pa zašto onda ne biste smanjili podešavanje na samom bojleru?

Treći način možda nije moguć za sve, ali ako imate dodatni bojler u kuhinji koji koristite za pranje sudova ovo može biti spas. Mali bojleri su znatni potrošači električne energije i izazivači troškova, pa bi bilo veoma pametno da ih se rešite. Razmislite o tome da povežete česmu u sudoperi sa bojlerom u kupatilu.

Ako vam instalacije to ne dopuštaju, kupovina mašine za sudove bi eliminisala potrebu za malim bojlerom, a takođe biste uštedeli energiju, vreme i živce.

Zadihtujte otvore u domu

Loše izolirani prozori i vrata su veliki izvor potrošnje toplote. Iako vam deluje kao da  kroz njih ulazi hladan vazduh, šta se zapravo dešava jeste da topliji vazduh iz unutrašnjosti prostorije izlazi napolje. Al’ manimo se termodinamike, poenta je da zbog nepokrivenih otvora morate utrošiti više energije na grejanje.

Ako ne  možete da zamenite staru stolariju, posvetite par sati kako biste pokrili sve potencijalne otvore silikonom ili odgovarajućim lajsnama.

fiksni-telefon

Izbacite fiksni telefon

Kada ste poslednji put nekoga nazvali na fiksni telefon (osim svoje bake)? Ako ne možete da se setite, onda se zapitajte čemu vam uopšte služi fiksni telefon. Ako vas zovu samo pomenuta baka, poneki prodavac ili kada vrše neko istražvanje, onda vam se održavanje fiksne telefonije nikako ne isplati.

Otkažite ugovor sa tele-kompanijom i javite baki da ste promenili broj (nemojte stalno da čekate da vas pozove, okrenite je i sami).

Podelite račun za internet

Prednost današnjeg interneta u odnosu na pre pet / šest godina je veliki razvoj bežičnog signala i rast brzine interneta. Ako u svojoj blizini imate komšiju sa kojim možete da podelite signal, predložite mu da podelite i račun.

Imate više komšija? Zašto ne biste podelili račun na tri dela? Brzina interneta je kod većine operatera prilično zadovoljavajuća i sigurno ćete moći normalno da funkcionišete, pa čak i da podelite vezu sa nekoliko ljudi.

Kako vi štedite na računima?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *