Evo kako da sprečite dosadne insekte da vas napadaju i u domu

Od prvih dana proleća pa do prvih mrazeva naše domove opsedaju insekti. Trujemo se preparatima za rasterivanje i ubijanje ovih napasti, štetu nanosimo kućnim ljubimcima i biljkama a za rezultat imamo kratkoročno rešavanja problema. A šta kada uleti pčela ili opasni stršljen? Šta raditi kada letnjim noćima ulaze paukovi i bube? Ako ne postavite komarnike jedino drugo rešenje je da prozor ne otvarate, da li to zaista želite?!

Šta su to komarnici i u čemu je njihova prednost?

Komarnici su mehanička prepreka za ulazak i najsitnijih insekata a da pri tome vazduh slobodno cirkluiše. Komarnik je sačinjen od fiberglas mreže i okvira koji može biti od PVC ili ALU materijala. I mreža i konstrukcija su otporne na sve vrste vremenskih prilika. Neće doći do cepanja materijala usled jakog sunca ili vetra. Nije škodljiv po okolinu. Komarnici će trajati dugo godina.

Odaberite pravu vrstu komarnika za vaš prozor

Nema puno greške koji god model da izaberete. Morate znati njihove osobine da bi kupili onaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Među najjeftinijim su fiksni komarnici cena već od 15 eur/m2. Kada se jednom postavi nije ga moguće skinuti osim u slučaju demontaže. Najčešće se stavlja na spoljni okvir prozora, a ram može biti u boji po vašoj želji, mreža je gotovo neprimetna. Pošto se ne skida ovi komarnici su idealni za prozore gde nije neophodno da se prisutpi njegovom spoljašnjem delu. Možete uštedeti tako da ove najjefinije varijante odaberete za prozore na kupatilu, špajizu ili nekoj ostavi. Insekti neće ulaziti, trajno ćete rešiti problem i to vrlo povoljno.

Za sve ostale prozore rolo komarnici su najefikasniji izbor. Imaju mehanizam za horizontalno pomeranje, pa kada je potrebno mreža prekriva prozor, a kada vam ne treba on se mehanizmom samostalno namotava u kutiju koja je smeštena na vrhu prozora. Moći ćete da se nagnete kroz prozor, da komarnik zimi ne koristite, ali sa prvim toplim danima imate potpunu zaštitu prostora. Rolo komarnici su nešto skluplji pa je najniža cena 30 do 35 eura/m2. Ako je pretraga na internetu „ komarnici cena “ dala različite iznose, proverite šta dobijate plaćanjem više sume, negde je uzimanje mera besplatno negde ne, negde je najmanja obračunska jedinica m2, a negde 1,5m2.

Komarnici za vrata?

Plise komarnici su vrsta kliznih komarnika pogodnih za upotrebu na velikim površinama. Prilikom pomeranja platno se skuplja poput harmonika vrata (otuda naziv plise od “plisiran”) i mogu biti velikih dimenzija čak i za francuske balkone. Pomeraju se horizontalno pa je veća komocija u upotrebi prilikom svakog prolaska.

Kao komarnici za vrata i model komarnika sa šarkama je odličan izbor. Fiberglas mreža se nalazi na aluminijumskom ili PVC čvrstom ramu koji se postavlja šarkama za okvir stolarije. Odlično dihtuje jer ima magnet umesto brave. Ovaj model i plise komarnici su nešto viših cena i koštaju od 40 pa do 50 eur/m2 ali sigurno rešavaju problem insekata, prašine a i dokazano smanjuju prodor polena u prostor. Više o komarnicima saznajte na sajtu Lukić Rolet.

Komarnici su jedino trajno rešenje svih navedenih problema. Za uloženo dobijate mogućnoost da leti, zimi, danju, noću imate otvorene prozore i čist vazduh u domu. Imajte na umu ovo kada insekti krenu da ulaze u dom!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *