Električar – oprema i alati

Kada je u pitanju popravka električnih instalacija, majstor kome ćemo se obartiti je električar. Pošto je ovaj posao izuzetno opasan i ne treba preuzimati inicijativu oko samostalne popravke, ukoliko niste obučeni za to. Profesionalni električari znaju da im je za bezbedno obavljanje posla, potreban adekvatan alat koji će im to i omogućiti. Ukoliko ste se ikada pitali koji su to alati koje električari koriste, ovo su neki od njih.

Bezkontaktni detektor napona

Ovo je najneophodniji alat koji svaki električar treba da ima. Ranije su u upotrebi bili šrafcigeri, koji su bili izolovani, a pomoću njih je bilo moguće proveriti (čak i onda kada su osigurači isključeni), da li ima napona u utičnici koju treba proveriti.

Danas postoji uređaj koji se naziva bezkontaktni detektor napona, koji kako mu i ime govori radi bez ubacivanja u utičnicu, što omogućava sigurnu i bezbednu proveru električnih instalacija. Ovaj uređaj radi automatski i ima opciju da se uključi i isključi, po potrebi.

Multimetar

Bilo da je u pitanju početnik ili profesionalac, svaki električar mora da ima multimetar. Multimetar je uređaj, koji u jednom jezgru ima ampermetar, voltmetar i ommetar, kako bi mogao da meri jačinu struje, napon i otpor u kolu, respektivno. Ovaj uređaj ima i skalu, koja je podesiva kako bi očitavanje bilo što preciznije.

Motocangle

Motocangle koja koriste električari po izgledu su slične kleštima, ali su dizajnirana da se pomoću njih ogole kablovi. Svaki kabal je izolovan gumenim delom, tj oko uglavnom bakarnih žica koje su provodnici struje, nalazi se i gumeni deo kojis služi kao izolator. Ovaj alat ima više veličina takozvanih ’zuba za sečenje’, tako da mogu da se prilagođavaju kablovima različitih prečnika.

Traka za kablove

Kada se završi prekrajanje i spajanje kablova, koje električar obavlja pomoću već pomenutih klešta, potrebno je opet te iste kablove spojiti. Traka za spajanje kablova isto kao i gumeni deo oko žica ima karakter izolatora. Ona služi tome da se kablovi koji su popravljeni budu bezbedni.

Rukavice

Rukavice za električare su specijalno izolovane rukavice, koje su upravo takve da bi se postigla maksimalna bezbednost pri radu. Iako su to rukavice i one mogu da se uvrste u deo alata koji koriste električari.

Libela

Libela je generalno više građevinski alat koji se koristti za merenje uglova nagiba kada se grade objekti, kao i za postavljanje ravnina u horizontalni ili vertikani položaj. Ovaj alat je našao primenu i kod električara, naročito onda kada je objekat u izgradnji, pa treba imati pravi uvid u nagibe kako bi postavljanje električne instalacije bilo kvalitetno odrađeno.

Baterijska lampa

Možda ne biste na prvu povezali baterijsku lampu i električara, ali i ovo je još jedan od alata koji im je potreban. Kada treba popravljati instalacije koje se nalaze u debljim zidovima ili na mestima koja su loše osvetljena, lampa će svakako da nadoknadi manjak svetlosti.

Metar

Metar je generalno nezaobilazan deo alata za bilo kog majstora. Potreban je i početnicima i profesionalcima. Kada treba da se izmeri visina za postavljanje prekidača i izlaza, to se može izmeriti upravo pomoću metra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *