Uredjenje doma 12

Ekonomično uređenje malog stana od 40m2

Na samom početku, bitno je da se razumemo dobro, 40 kvadratnih metara za jedan životni prostor, za jedan stan, može biti veoma malo, a može biti i sasvim dovoljno, jer bitno je samo kako se ceo taj prostor isplanira i opremi, odnosno, zavisi od toga koliko ćete truda i vremena uložiti u celokupno njegovo uređenje. Naravno, u celoj ovoj priči dosta sve zavisi i od toga kako je prostorija koncipirana, kakav je raspored prostorija napravljen, te koliko se u tom smislu ostavilo mogućnosti za uređivanje celog enterijera. Ne očekuje vas malo posla i planiranja, ali bitno je da na samom kraju dobijete nešto što će vam izgledati lepo, funkcionalno i da dobijete životni prostor u kojem ćete se osećati lepo i komforno, ma koliko on kvadrata imao, a evo i nekih saveta koji vam u tome mogu pomoći.

Open space ili ne?

U celoj ovoj dilemi nalazi se pitanje o kojem je potrebno dobro razmisliti i tek onda doneti pravu odluku. Koncept otvorenog prostora, prostora u kojem je sve u jednom, bez ikakvih pregrada, deluje veoma lepo, često veoma luksuzno, a osim toga, ovakav način uređenja odaje utisak velikog prostora, pa čak i onda kada to nije. Međutim, kada se radi o manjem stanu, onda je potrebno napraviti bar manje granice, kako ne bi došlo do haotičnog stanja u kojem sve gubi definiciju i izgleda neuredno. Ukoliko ne želite da kuhinju, trpezariju, dnevnik boravak, odvojite jasno, zidovima, onda to obavezno učinite rasporedom nameštaja, kako biste bar dobili neku vizuelnu podeljenost koja će vam sigurno kasnije prijati.

Bez masivnog nameštaja

Kada pred sobom imate mali prostor, kao što je jedan stan od 40 kvadratnih metara, onda morate sve pažljivo birati i unositi u njega. Ukoliko se odlučite za neki komad nameštaja koji je masivan, ogroman, onda će on bespotrebno zauzeti dosta mesta, a osim toga, učinićete da prostorija ili celokupan stan deluju manje od onoga što zapravo jeste istina, budući da će taj komad masivnog nameštaja preuzeti primat, biće jedino što se u celom okruženju primećuje i vidi, a to nikako nije dobro.

Okov za nameštaj

Kada smo već kod saveta koji su u vezi sa nameštajem, evo jednog koji i te kako pomaže, a to su okovi za nameštaj. Naravno, uvek možete postaviti ormare i komode koji se vama dopadaju, ali obična vrata na njima će učiniti da smanjite prostor koji možete da iskoristite za nešto drugo. Klizni okov se u mnogim slučajevima ispostavlja kao „zvono kao spas“, jer učini da u prostoriju unesete i iskoristite nešto za šta ste mislili da neće moći.

Na primer, krevet uvek mora da bude prilično udaljen od garderobera u većoj meri, zbog samog otvaranja i vađenja garderobe, međutim, klizni okov za vrata čini da se vrata samo pomeraju levo desno, te tako nešto možete i da postavite blizu ormara, a da vam ne ometa njegovo otvaranje, upravo zbog postavljanja kliznih okova.

Odabir boja

Jedan od glavnih saveta kada pred sobom imate zadatak opremanja nekih 40 kvadratnih metara životnog prostora, u kojima moraju biti i dnevni boravak i spavaća soba, i kuhinja i trpezarija, kao i hodnik, kupatilo, a koji bi trebalo da izgledaju prijatno i ne tako malo, onda je jako važan odabir boja za enterijer. Uvek koristite svetle boje i nijanse, jer će one vizuelno učiniti da deluje sve prostranije i svežije, a to je upravo ono što vam je i potrebno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *