Da li je estetska hirurgija opravdana ili ne?

Do pre 15-ak godina estetska hirurgija je bila nešto što je rezervisano samo za poznate ličnosti ili one sa baš dubokim džepom, dok sada na svakom koraku možete sresti devojke i žene koje su, sa manje ili više uspeha, izvršile neku korekciju na sebi.

Nekada su kao poklon od roditelja za 18. rođendan dobijale uplaćene časove vožnje, a sada mlade devojke imaju drugačije zahteve – veća usta, operaciju nosa ili uvećanje grudi, verujući da će tako biti privlačnije i imati više samopouzdanja. Vremena su se promenila i dok je ranije plastična hirurgija bila tabu tema, sada je potpuno normalna pojava, pa smo došli u apsurdnu situaciju da je kupovina silikona postala skoro kao kupovina nove haljine ili cipela.

Estetska hirurgija sve češća kod mladih

Nove generacije odrastaju prikovane za TV ekrane i društvene mreže stvarajući sebi tako idole među estradnim ličnostima. Deci se od malih nogu usađuju pogrešne vrednosti, devojčice odrastaju sa uverenjem da je najbitnije biti lepa, sređena, našminkana. Mlade devojke žele da se istaknu u društvu i veruju da će to postići povećanjem grudi ili usnama, pa se, uz podršku roditelja, a nekad i bez njihove podrške, odlučuju na plastične operacije.

Često se desi da ne razmisle dovoljno o tome, pa umesto da im samopouzdanje bude veće, estetska intervencija izazove samo kontraefekat, pogotovo ako sve nije ispalo onako kako su zamišljale.

Šta kada se pretera

Često se, nažalost, dešava da osoba posle jedne operacije, ukoliko je zadovoljna efektima i dobija pozitivne komentare, nastavi sa korekcijama i uđe u začarani krug i tako pretera. Osim što potpuno izmeni lični opis, pa njen plastični izgled postane predmet sprdnji, a ne divljenja, kod takvih pacijentkinja mogu se javiti i zdravstvene komplikacije. Kao i svaka druga operacija, i estetske nose sa sobom dozu rizika, pogotovo ukoliko se često ponavljaju.

Doktori koji vrše korekcije trebalo bi da vode računa o zdravlju i budućnosti samih pacijenata, a ne samo o novcu i profitu koji će ostvariti. Etički i moralno bi bilo sa njihove strane da odgovore pacijente ukoliko imaju nerealne i neprimerene želje i ukoliko će im određeni zahvati doneti više štete nego koristi.

Prednosti estetske hirurgije

Postavlja se pitanje ko je pravi pacijent za estetsku operaciju. Ukoliko osoba godinama pati zbog nekog „nedostatka“, ima komplekse i osećaj niže vrednosti, bila je predmet ismevanja zbog npr. velikih ušiju ili krivog nosa, najveća je verovatnoća da će ona imati veliku dobit od odlaska kod hirurga i same korekcije.

Ukoliko se sve proveri stručnom i iskusnom timu i sama operacija prođe dobro, pacijent nakon perioda oporavka počinje jedan novi život s većim elanom i samopouzdanjem. Pozitivne promene na telu dovešće do promene u svim segmentima i to je najveći pokazatelj da je korišćenje postupaka estetske hirurgije bilo opravdano.

Odluka na kraju

Odluka da li se opredeliti za neku estetsku operaciju ili ne isključivo mora biti vaša, ali ne doneta naprasno. Potrebno je da se detaljno raspitate o najboljim ordinacijama i doktorima, da se konsultujete sa nekim ko je kroz sve prošao, da prođete nekoliko tura razgovora sa hirurgom koji će vršiti operaciju i da, pre svega, budete realni u svojim zahtevima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *