Četiri mesta u Pragu koja obevezno treba da posetite

Mnoge turističke agencije u Srbiji rado priznaju činjenicu da su vikend putovanja veoma popularna i tražena među gostima. Putnici tom prilikom žele da spoje lepo i korisno, odnosno da nađu destinaciju na kojoj će se odmoriti, ali i na kojoj će imati šta da vide i saznaju mnoge činjenice iz bogate kulturno-istorijske baštine tog podneblja. Jedna od takvih destinacija je i Prag, glavni grad Češke republike. Zato je vikend putovanje u Prag popularno.

Prag je za mnoge najlepši grad na svetu. Ima puno naziva, a „zlatni grad“, „grad sa stotinu tornjeva“ su neki od njih. Kad za jedan takav grad koji predstavlja pravi spomenik istorije i kulture i kombinaciju i jedinstvenog življenja svojstvenu samo ovom podneblju, tražite da izdvojite četiri mesta koja obavezno morate da obiđete, naićićete na skoro nepremostivu prepreku.

Dobra organizacija puta je najvažnija

Samo u ovom gradu ćete naći jedinstveni spoj romanike, secesije, gotike i renesanse. Bajkovit grad, čijoj su se lepoti divili i Napoleon i Hitler. Nisu hteli da ga okrnje ni za milimetar, tako da prilikom osvajanja nisu dozvolili njegovo rušenje i bombardovanje.

Atrakcije u Pragu se nalaze bukvalno na svakom koraku, pa je zato važno da pravilno isplanirate Vaše vreme i odredite prioritete u obilasku.

Jedno od najpoznatijih mesta u Pragu je čuveni i šest vekova stari astronomski časovnik Orloj. Sat su napravili kraljevski sajdžija Mikulaš i Šindel. Astronomski sat poseduje tri mehanizma koji u svakom trenutku pokazuju tačno vreme, položaj nebeskih tela i vladavinu zodijačkih znakova. Smešten je na starom gradskom trgu, na zgradi stare gradske većnice. U svakom trenutku možemo primetiti stotine turista kako se usplahireno tiskaju sa već spremljenim fotoaparatima.

Sledeći „must seen“ je svakako Karlov most, prelepi gotski most koji mnogi zovu i Kameni most, koji povezuje Malu Stranu i stari deo Praga. Sagrađen je ponaređenju Karla IV. Karlo IV je, takođe, jedan od vladara koji je zaslužan za sjaj i raskoš tadašnjeg Praga. Šetajući krivudavim mostom primetićete i 32 barokne skulpture. Jedna od skulptura je i statua Jana iz Nepomuka, sveca koji ispunjava nematerijalne želje.

Prag se može pohvaliti mnoštvom uličica od kojih je svaka posebna na svoj način i od kojih svaka sa sobom nosi deo istorije. Jedna od njih je svakako i zlatna ulica, mala mistična ulica. Potiče iz šesnaestog veka kada su u njoj prvo živeli zlatari, a kasnije je naselili siromašniji ljudi. Za vreme vladavine Marije Terezije Zlatna ulica je renovirana, da bi postala mesto umetnika i drugih zaslužnih ljudi. Jedan od najpoznatijih stanara ove ulice je Franc Kafka koji je stanovao u broju 22.

Svoje putovanje u Prag završite posetom Praškog dvorca, koji je jedan od najvećih zamkova na svetu. Dvorac potiče iz 870. godine  kada je postalo sedište čeških kraljeva. Danas, je mesto organizovanja atraktivnih dešavanja, a veoma je i popularna smena straže koja se odvija svakog dana od 6 i 23 sata.

Pokušali smo da predstavimo Prag ukratko, međutim, Prag je mnogo više od svega što je prethodno napisano. Prag nudi i jedinstven gastro ugođaj, mnoštvo šoping centara i ulica, ali i mnoštvo drugih kulturno istorijskih atrakcija. Zato pokušajte da izdvojite što je više vremena moguće, dođite i više puta u toku godine, ukoliko Vam to obaveze i finansijska sredstva dozvoljavaju, kako biste mogli da upoznate i vidite i ostale znamenitosti glavnog grada Češke republike, ali i osetite duh ovog jedinstvenog podneblja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *