Čaša vode, čaša zdravlja

Svi znamo koliko je voda bitna za sav živi svet na planeti. Takođe, znamo i da je njena količina ograničena i da je sve manje vode koja je dobra za konzumiranje, ali, ipak, stiče se utisak da vodu ne cenimo koliko bi tebalo i da je uzimamo „zdravo za gotovo“. Nemilice je trošimo i zagađujemo svakog dana. Krajnje je vreme da shvatimo njene prednosti i da je čuvamo dok je još ima.

Voda kao lek

Zvuči neverovatno, ali neki narodi veruju da je voda lek za mnoge bolesti. Bilo to tačno ili ne, poznato je njeno blagotvorno dejstvo na organizam. Unos dovoljne količine vode doprinosi pravilnom funkcionisanju metabolizma i normalne fiziološke funkcije.

Voda donosi hranljive materije do svake ćelije, održava normalnu temperaturu tela, reguliše pritisak, hidrira kožu. Ona je osnovni sastojak svakog organizma i od nje zavisi funkcionisanje svih vitalnih sistema.

Ako ne pijemo dovoljno vode

Poznato je da organizam duže može da izdrži bez hrane, nego bez vode, tako da ako neko vreme ne unosimo optimalnu količinu, a to je oko dva litra ove dragocene tečnosti dnevno, može doći do dehidracije.

Da nam nedostaje voda, možemo primetiti po nekoliko simptoma, među kojima je suvoća usta, glavobolja, smanjeno mokrenje, kao i zatvor. Posledice ovog problema mogu biti i veće, a neke od njih su nesvestica, smanjeno rasuđivanje, poremećaj u regulaciji telesne temperature i mnogi drugi.

Ako pijemo mnogo vode

Sa vodom ne možemo preterati. Zdrave osobe ne mogu imati nikakve posledice ako konzumiraju nešto više od preporučene dnevne količine. Voda praktično „ispira“ organizam, a bubrezi izlučuju nepotrebnu tečnost.

Sa izlučivanjem vode odlaze i razni toksini i nečistoće, a i sprečava se stvaranje kamena u bubregu.

Voda iz česme

Najveći procenat ljudi pije vodu iz vodovoda koja je prerađena i koja zadovoljava određene zdravstvene i higijenske uslove.

Međutim, koliko god da je ona ispravna za upotrebu, njen kvalitet i ukus uvek može da se dodatno poboljša filtriranjem u kućnim uslovima. Kupovinom aparata za prečišćavanje ili još jednostavnije, bokala sa filterom za vodu dobićete maksimalno dobru vodu, za koju možete biti sigurni da je bezbedna i oslobođena toksina i nekih drugih zagađujućih materija.

Flaširana voda

Izbor flaširanih voda je veliki. Razlikuju se po sastavu i načinu obrade i lokaciji na kojoj je eksploatisana. Da biste odabrali vodu koja vam najviše odgovara, potrebno je da čitate etikete.

Ono što je još bitno kod izbora vode je amblaža u koju se pakuje. Poznata je činjenica da plastika može biti potencijalno opasna po zdravlje, pa je zato potrebno dodatno obratiti pažnju na oznake na dnu flaše.

Osvežavajuće piće

Nema tog napitka koji može da zameni vodu. Samo ona može da ugasi žeđ u vrelim letnjim danima. Dodajte par kapi limuna ili kašiku meda u čašu vode i uživajte u svoj njenoj blagodeti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *