Alati koje bi trebalo da imate u svojim kolima

Ako pretpostavimo da ste „sam svoj gazda“ u kući i nije vam strano da poneki kvar u svom domu i sami popravite (a možda baš i ne volite majstore za koje smatrate da su obični prevaranti), pretpostavićemo da vas slično raspoloženje prati i kada krenete na put, odnosno, kada je u pitanju vaš automobil. Uostalom, koliko puta vam se uopšte desilo da se nađete na putu, nešto se desi sa automobilom, a vi nemate kome da se obratite za pomoć? Dakle, potrebno je da i sami imate određeno predznanje kada su sitnije popravke automobila u pitanju (probušena guma ili prazan akumulator, na primer) kako biste uspeli da se snađete. Predznanje je bitno kako ne biste, kao amater, svom automobilu naneli vište štete nego koristi, ali u tom slučaju je važno da imate još jednu stvar – odgovarajući alat.
Bez obzira na to šta inače imate u svom prtljažniku, malo prostora morate da ostavite za sitan alat koji će vam na putu biti neophodan. Zato, papir i olovku u ruke i proverite šta od alata već imate, a šta vam je neophodno da dodate.

Dizalica

Ako treba da zamenite gumu ili, generalno, pogledate šta se dešava tamo dole, dizalica je neophodna. Uostalom, ne samo da će trebati vama, već će možda zatrebati i nekom drugom nesavesnom vozaču koji je krenuo na put bez ove sitnice, a vi ste ga sreli na putu kako pokušava da zaviri ispod automobila.

Baterijska lampa

Baterijska lampa je obavezan alat u svakom domaćinstvu jer u suprotnom ne znamo kako bismo se snašli prilikom nestanka struje. Slična situacija važi i kada je automobil u pitanju – ako je mrak ili je kutak automobila loš osvetljen baterijska lampa vam je neophodna. Ipak, vodite računa i o tome da uvek imate rezervne baterije!

Kombinovana klešta

Bez klešta skoro da nema bilo kakve popravke, a za automobil će vam dobro doći kombinovana klešta. Ako želite da budete sigurniji i sebi obezbedite mogućnost da odvijat i zavijate neke veće matice, ponesite sa sobom i papagajke čije se vilice podešavaju.

Ključevi 10, 13, 17

Najuniverzalniji komplet ključeva koji može da vam zatreba na putu!
Produžni kablovi za spajanje akumulatora
Ukoliko je neophodno da dopunite akumulator, ako ste na putu, jedino rešenje je da ga povežete sa nekim drugim automobilom. U tom slučaju će vam biti neophodni i produžni kablovi za povezivanje akumulatora.

Vatrogasni aparat

Možda preterujemo, možda ne, ali, šta ako se prilikom spajanja akumulatora desi spoj koji izazove požar? Ne želimo da se igramo sa takvim stvarima i zato znamo da u prtljažniku moramo da imamo i neko sredstvo za gašenje požara. Zlu ne trebalo!

Motorno ulje, voda, ulje za kočnice

Na kraju, litar motornog ulja, litar vode i ulja za kočnice biće i više nego dovoljni da mirne glave krenete na bilo koji put. Ako ste savestan vozač onda nećete ništa prepuštati slučaju i uvek ćete kod sebe imate sve navedene alate za svoj automobil. Sada samo još možemo da vam poželimo srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *