Adaptacija stana – sigurnost deteta na prvom mestu

Deca su nešto najlepše na svetu i od trenutka kada se sa njima upoznamo postaju centar našeg sveta. Pošto je vaša porodica uvećana za jednog novog malog člana, bebu koja pored velike  ljubavi zahteva i vašu punu pažnju, moraćete svoj dom da prilagodite njoj.

Na početku napomenimo da za sve probleme koje se jave sa električnim uređajima obavezno pozovite električara i tako rešite problem, i naravno ne zaboravite staviti zaštitu na sve utičnice u kući, jer  znamo koliko su one bebama zanimljive i pristupačne.

Adaptacija stana je nešto čemu bi trebalo prvo da pristupite. Na internetu i u raznoraznim časopisima možete pronaći puno predloga za siguran boravak bebe u kući, kao i savete kako to što lakše da realizujete. Takođe, znamo da su vrtići adaptirani tako da im je bezbednost dece na prvom mestu, pa svakako i tamo možete naći konkretne ideje koje možete iskoristiti.

Adaptacija stana je veoma važna zato što se deca do 4. godine svog života najčešće povređuju upravo u svom domu. Znamo već koliko deca znaju biti nespretna, to zapravo proizilazi iz činjenice da je njihov gornji deo tela teži od donjeg, pa se s toga lako prevrću i padaju. Prvenstveno treba da obratite pažnju na sve opasne ivice, bilo da su to stolovi, stolice, ormari i slično. Postoje silikonski štitnici koje možete lako naći u dečijim prodavnicama ili, ukoliko ste voljni sami time da se pozabavite, možete umesto toga kupiti cevi od pene i njih zalepiti na sve oštre ivice.

Isto tako, vodite računa i kod nabavke kupatilskih elemenata, među kojima su tuš kabina, zatim lavabo, ormarići i ostalo.

Decu sve zanima – imajte to na umu

Takođe, trebalo bi da obratite pažnju na fioke i ormare, jer čim deca prohodaju ona počinju da istražuju tako što otvaraju, preturaju, vuku sve što im dođe pod ruke i tada se mogu ozbiljno povrediti. Da se to ne bi desilo, možete nabaviti trakice ili reze koje onemogućavaju da dete samo otvori bilo šta. Adaptacija stana treba da obuhvati i obradu zidova, bilo da želite da krečite, farbate, lepite tapete ili stikere.

Poželjno je da, ukoliko farbate, koristite akrilne boje, jer osim što su vodoperive, one nisu toksične. Što se tiče boje konkretno za dečiju sobu je dobro da bude živa i vesela boja, naravno ne previše jaka, jer treba da ima umirujuću notu, dakle to može da bude žuta, crvena, plava, roza, zelena, ali vodite računa da ne bude prenapadno. Ukoliko planirate da lepite tapete bolje je da birate papirnate, jer plastificirane mogu biti otrovne za dete.

Sitnice držite podalje od mališana

Lekove, šampone, kupke, kozmetiku, deterdžente i svu kućnu hemiju treba da držite na policama koje deca ne mogu dohvatiti, jer deca sa samo 13 meseci mogu sama da otvore boce. U kuhinji stolice ne stavljajte blizu šporeta, a i kada koristite šporet kad god ste u mogućnosti koristite zadnje ringle.

Za rernu nabaviti zaštitnu traku/rezu, kao i za frižider, zamrzivač i mašinu za suđe, ako je imate.

Nabavite aparat za gašenje požara i držite ga blizu mesta gde postoji najveća opasnost od izbijanja požara. U dečijoj sobi krevetac i krevet za prepovijanje stavite dalje od prozora zbog promaje. Postoji još jedna korisna spravica, a to je  bebi alarm. Omogućava vam da non stop budete u vezi sa bebom i danju i noću. Postoji veliki izbor što se tiče proivođača, modela i cene, a cene variraju u zavisnosti od toga šta želite da dobijete uz taj paket.

Dakle, adaptacija stana bi trebalo da obuhvati sve prostorije u vašem domu počevši od sobe do kupatila i hodnika. Možete sami da je uradite ili da je prepustite u ruke stručnjaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *