5 stvari koje treba da znate o četkicama za zube

Četkice za zube koristimo svaki dan, gotovo celog života. Znamo kako se koriste, ali većina nas ne zna da li na pravi način korsti četkicu za zube. Sa druge strane, većina nas i ne zna na koji način se četkica za zube održava.

Naime, četkica za zube je vrlo važna za naše zdravlje, za zdravlje naših usta i naših zuba. Kao što vodite računa o vašim zubima, o vašim ustima, na isti način bi trebalo da vodite računa o vašoj četkici za zube. Sledeće činjenice o četkicma uvek treba da imate u vidu.

Četkica  za zube menja se nakon dva meseca korišćenja

Ova činjenica vam je verovatno donekle i poznata. Iako poznata i jasna činjenica, mnogi se ne pridržavaju ovog pravila. Naime, vrlo je važno da četkica uvek budu funkcionalna. Ona nakon nekog vremena izgubi sva svojstva i postane gotovo neupotrebljiva. Međutim, većina ljudi nastavlja da je koristi, što je pogrešno. Vek četkice za zube je dva meseca. Ukoliko ne menjate četkicu za zube rizikujete da dobijete upalu desni. Upala desni nije niti malo jednostavna i biće vam potrebno mnogo više vremena da se izlečite, a sve što je bilo potrebno jeste da pravilno održavate higijenu i koristite adekvatnu četkicu za zube. Pored redovnog održavanja oralne higije u eliminisanju upale desni mogu vam pomoći i prirodna sredstava. Među delotvornim pokazala su se određena eterična ulja koja se koriste i kod nekih drugih tegoba. Više o tome pročitajte ovde.

Četkica se drži visoko na polici

Četkica nikako ne bi trebalo da se drži nisko ili u blizini wc šolje. Naime, neka istraživanja su pokazala da bakterije iz wc šolje nakon što se pusti voda mogu mnogo visoko u vazduhu da se nađu. Na taj način, ukoliko se vaša četkica za zube nalazi u blizini, te bakterije mogu da dospeju na nju. Zatim ćete ih vi uneti u vaša usta i izazvati pojave poput upale desni, ali i mnoge druge. Vrlo je važno da joj pronađete odgovarajuće mesto.

Nemojte da je držite u zatvorenim posudama

Takođe, jako je važno da vašu četkicu za zube ne držite u zatvorenim posudama. Naime, četkica je uvek posle pranja vlažna i ukoliko je vi zatvorite u neku plastičnu kutijcu, onda postoji mogućnost da se u tom vlažnom području stvore određene vrste bakterija. Četkice za zube se vrlo brzo suše, ali samo kada su na otvorenom. Međutim, kada se nalaze zatvorene u nekim od posuda, onda se one na teži način suše. I ovo može da izazove upalu desni. Upala desni je zapravo bolest koja nastaje kada ne održavamo higijenu na dobar način.

Četkice sa tanjim i mekšim dlačicama su bolje

Ove četkice su bolje zato što se one lakše prilagođavaju zubima. Jedina stvar, jedina razlika o kojoj jasno može da se govori jeste to što tvrđe dlačice, koje se nalaze na četkicama, ne mogu tako lako da se savijaju. Neke su i vrlo grube, tako da možete da oštetite desni, pored toga što možete da izazovete upalu desni. Grube četkice mogu da učine da primetite krvarenje dok perete zube. Nije bitno trljati zube agresivno, nekoliko puta dnevno i koristiti neke druge metode. Bitno je da zbog raznih pojava, kada je u pitanju oralna higijena, morate da koristite četkicu koja se pokazala kao najbolja. Tanke dlačice lepše čiste vaše zube, a pored toga uklanjaju i ostatke hrane između zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *